Translate

fredag 12 september 2014

Höst och lingonbröd

Hösten har kommit även till Jämteböle och Siggebo, gick av mitt pass på onsdagsmorgonen och åkte ut till Siggebo. Solen sken varmt under dagen vilket gav mig tillfälle att bara sitta. På eftermiddagen kom snickaren och vi isolerade på loftet samt byggde klart lådorma på utsidan.

Mot kvällen så kom dimman in över sjön och alla ljud bäddades in dom i bomull. Vackert att se ut över sjön när skymningen kommer och solcellslamporna börjar lysa.

Inne satte jag igång dieselkaminen och fotogenlyktan, tände ljus och myste med en god bok. Jack rullade ihop sig på en filt på golvet och det var ett sånt mörker och en härlig myskänsla!

På morgonen när vi vaknade så var det kallt, fort ner från loftet för att sätta igång kaminen och göra kaffe. Sedan  blev det långpromenad genom Jämteböle för att sedan gå hem och såga lite ved.
Innan vi åkte hem så tog vi en sväng för att plocka lingon, bakom Siggebo så är det en sluttning med ganska mycket lingon och vidare neråt vägen fanns det mer.Väl hemma i stan så blev det lingonbröd efter recept som följer:
Lingonbröd
1 bröd
3 dl vetemjöl (ska vara special men går bra med vanligt)
3,5 dl grovt rågmjöl
0,5 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
ev. 1 msk brödkryddor
1 dl lingon (gärna färska)
1 dl mörk sirap(jag tog brödsirap)
3 dl filmjölk
Blanda allt väl häll i smord avlång form ca 1, 5 l. Grädda nederst i ugnen i ca 55 min 150 grader
Låt ligga och svalna i formen innan du stjälper upp det på galler.
Om du inte äter upp bröder direkt så skiva och frys in med smörpapper/bakplåtspapper mellan skivorna. Ta ut och micra/tina den mängden bröd du vill äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar